Átázik a fólia a fa impregnáló szerek miatt ?

A háromrétegű mikroporózus páraáteresztő tetőfóliák szerkezetét károsíthatják a faszerkezetek impregnálásához használt termékek. A probléma általában nem a fát utólag védő vegyszer , hanem az annak felszívódását biztosító anyag.

Ha a készítményt nem megfelelő módon választják meg, és ezen túlmenően a vegyszeres impregnálást nem megfelelő módon hajtják végre, az érintett membrán vízállóságának teljes elvesztését okozhatja. Különösen ezekben az esetekben:

 1. a vegyszeres impregnálást nem kellő idő alatt végezték el, mielőtt az érintkezésbe kerülne az önszigetelő vízszigetelő membránnal (a negatív vegyszerek nem párolognak el). Ez különösen vonatkozik a fólia alatti deszkázatra vagy szarufákra, vagy a membrán feletti ellen lécre.
 2. A vegyszeres impregnálást kiegészítésképpen abban a pillanatban végezzük, amikor a membrán már fel van szerelve a tetőre, és így a membrán friss impregnálással lesz bekenve. Ez különösen szórással végzett vegyi impregnálás esetén fordul elő.
 3. a vegyi impregnálást a 14%-nál lényegesen nagyobb nedvességtartalmú fára végezzük, amikor a kémiai impregnálás csak a fa felületén marad, és az azt követő eső hatására lemosódik a membránról. Ez különösen a membrán felett elhelyezkedő szerkezeteknél jelent problémát (ellenlécek, tetőlécek, tetőzsaluzatok)

Az eredmény a használt membrán vízállóságának teljes elvesztése, gyakran jelentős csökkenés a membrán mechanikai tulajdonságaiban és élettartamában, ami a szivárgás miatt súlyos belső károsodásokhoz vezet.

Lásd 1a, 1b, 1c, 1d ábra

A JUTA a.s. laboratóriumaiban részletesen vizsgálta ezeket a jelenségeket különféle vegyi impregnáló termékekkel kapcsolatban (több mint 20 típus), ahol mind a membrán vízállóságának későbbi változásai (a ČSN 20811 és EN 1928 szerint), mind a a membránok páraáteresztő képessége (EN ISO 12572 szerint) és ezt követően a mechanikai tulajdonságok változásai (EN 12311-1, EN12310-1 és EN 2411 szerint).

Lásd 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f ábra

Mindkét JUTA által gyártott membránt, valamint az európai piacon működő többi gyártó legtöbb membránját tesztelték.

A legproblémásabb impregnáló vegyszerek ebben az irányban azok a készítmények, amelyekben megtalálható (a legproblémásabbak közül):

 • alkil-benzil-dimetil-ammónium-klorid (BAC)
 • bórsav (só etanol-aminnal stb.)
 • DDAC – dimetil-didecil-ammónium-klorid
 • más típusú felületaktív anyagok (etilénglikol, alkil-amin-etoxilát,…)
 • anyagok és színezékek különböző kombinációi

A vizsgálat következtetése teljesen egyértelmű:

 1. A vegyileg impregnált konstrukciók legnagyobb problémáját az egyszerű mikroszálas nagy diffúzív membránok jelentik, amelyek itt még akkor sem alkalmazhatók, ha a vegyszeres impregnálást jó előre elvégezték.
 2. ha a faszerkezetek vegyi impregnálásakor nem a megfelelő eljárást követik, akkor jelentős problémák merülnek fel a közönséges mikropórusos nagy diffúziós membránokkal, vagyis ha vízálló fóliájukat ásványi vegyületekkel adalékolják a nagy diffúzió elérése érdekében. Ha azonban az impregnálást megfelelően végzik, az ilyen típusú membránok problémamentesen működnek.
 3. A nagy diffúziós membránoknak nincs problémájuk a vegyszerekkel, ahol a vízálló nagy diffúziós fóliájuk monolit típusú, ill. speciális polimer alapú vízálló fóliával ellátott membránok. Azaz. ezeknek a membránoknak a funkciója a vegyszeres impregnálás végrehajtási eljárása során rakoncátlan kivitelező cég vagy impregnált fa beszállítója esetén sem kerül veszélybe.

Ezért a 2010-es év újdonságaként a JUTA as egy új, monolitikus vízszigetelő fóliával ellátott, erősen diffúz kontaktmembránt készített JUTADACH MONOLITIC néven , amely egy olyan membrán, amely nem okoz problémát a vegyszeres impregnálás típusával és módszerével kapcsolatban. (beleértve a legagresszívebb típusokat is) fa tetőszerkezetek.

Az ilyen típusú membrán használatának köszönhetően a tetőszerkezet kivitelezésének időigénye jelentősen lecsökken, hiszen nem kell megvárni a vegyszeres impregnálások megszáradását. Ezen túlmenően az ilyen típusú membrán használata kiküszöböli a szivárgási problémák kockázatát a fa impregnálásakor alkalmazott esetleges helytelen eljárások miatt.

Lát 3., 4., 5. ábra

Emellett a JUTADACH MONOLITIC membrán kiváló műszaki paramétereket is elér, ami azt jelenti, hogy három- és kétrétegű tetőszerkezetekhez is használható, hőszigeteléssel és zsaluzattal érintkezve egyaránt.

Lát 6., 7. ábra


6
 
7

Előnye az is, hogy az ilyen típusú membránok felhordásához nem szükséges speciális összekötő és tömítő elemek alkalmazása, mivel a csatlakoztatáshoz vagy tömítéshez ugyanazokat az elemeket használják, mint a JUTADACH membránok szokásos típusainál.