A membránokról

A tetőfóliák legfontosabb feladata , hogy a fedés alá bekerült , vagy ott keletkezett csapadékot, biztonságosan levezesse a fejünk fölül az eresz vonalába. Valamint megvédi a szigetelőanyagot és a tetőszerkezetet az időjárás káros hatásaitól, portól porhótól. Ezt a feladatát azonban csak akkor képes ellátni , ha megfelelő módon van beépítve.

A fóliák szerkezete. Két páraáteresztő szilárdságot biztosító réteg, és egy belső vízszigetelő membrán.

A belső membrán az ami igazán nagy szerepet játszik a szerkezet védelmében. Ez biztosítja a fólia megfelelő vízzáróságát. Ennek hiánya, vagy károsodása mindenképpen beázáshoz vezet. A külső két réteg feladata , ennek az érzékeny résznek a védelme, és a tetőfólia megfelelő szilárdságának biztosítása. Minél kisebb fajsúlyú a fólia, annál kevésbé tudja ezt a feladatot ellátni. Egy 100-110 gr-os fóliánál ez a védőréteg, egy fénymásoló papírnál is vékonyabb oldalanként. Ily módon a legkisebb mechanikai hatás is a fólia belsejéig hatolhat. 

Az alacsony fajsúlyú alátéthéjazatok deszkázatra nem fektethetőek, azokon járni semmiképpen nem szabad. A  deszkázatból kiálló legkisebb szálka , vagy arra került szennyeződés kiszakíthatja a fóliát. Az összetaposott és lyukas membrán , biztos beázást eredményez. 

Azonkívűl a gyengébb fóliák szakító szilárdsága, szegszakító ellenállása sem felel meg az előírásoknak. Már kisebb fizikai behatásoktól elszakadhatnak. Ezek az értékek szabvány szerint meg vannak határozva. 

A fóliák vízzáróságát W1 ,W2 ,W3 osztályokba sorolhatjuk. A W1-es foliák vízzárósága a legjobb. Ezek a fóliák ” ha megfelelő minőségűek” egy kétméteres vízoszlopot is képesek megtartani meghatározott ideig. Persze nem életszerű hogy a fóliákon bármikor is ennek a vízmennyiségnek akár a töredéke is legyen , de szabvány szerin így van meghatározva. Azért ekkora, mivel a csapó eső súlya egységnyi felületen ennyi. Ez az érték a tetőfóliák adatlapján „Teljesítménynyilatkozatán ” mint Hidrosztatikus nyomáspróba, fel van tüntetve. Ettől függetlenül a fóliákat ügy kell beépíteni, hogy a csapadék lefolyását, semmi ne akadályozza. Az indokolatlan vízzsákok előbb utóbb a fólia tönkremeneteléhez vezetnek. A pangó vizek a PP szövetet rohaszthatják, esetlegesen az azokban ragadt víz megfagyhat. Ha pedig a víz behatol a fóliák szerkezetébe, az a fólia rétegeinek szétválásához vezet. A végleges fedés felrakása előtt a fóliáról távolítsunk el minden szennyeződést , ami meggátolhatja a víz szabad lefolyását, lehetetlenné teszi a fólia kiszáradását. 

Ideális esetben a fóliára csak minimális nedvesség kerülhet, és az sem jut el az ereszvonalig, mert megfelelő szellőzési keresztmetszet esetén ez még helyben elpárolog, De minél alacsonyabb a hajlásszög , ez a mennyiség  több lehet , és a víz is lassabban folyik lefelé.

De a fóliák legnagyobb ellensége az UV sugárzás. Ez akár napok alatt is megölheti a fóliát, ami ezután már nem tudja betölteni a funkcióját. És nem csak a közvetlen sugárzás hamem a másodlagos „visszatükröződő is. Ez a károsodás kívülről nem feltétlenül látható a fólián. De ha a membrán károsodott, akkoz már semmi nem véd a beázástól. Ennek belülről láható jelei vannak. Amit persze csak akkor láthatunk a a fóliát szabadon fektetve építjük be. Szigetelt tetőnél ez majd később fog kiderülni. Azonkívül nem érdemes a kockázatot vállalni mindenféle névtelen ,vagy ellenőrízhetetlen gyártójú tetőfóliákkal, mivel magában a membrán minősége sem mindegy, ha egyáltalán van-e megfelelő a fóliában, mert ez sem mindig biztos.

Tehát a munkát mindíg úgy kell ütemezni , hogy a fólia fektetése után a végleges fedés a lehető legrövidebb idő alatt felkerüljön. Ha ez nem lehetséges idéglenes takarással kell megvédeni. Ne gondoljuk hogy a fóliák adatlapján található „3 hónap UV resistant ” azt jelenti hogy a fólia hónapokig fedetlenül maradhat. Hangsúlyozom ,napokra sem.

Másik nagy ellenség a magas hőmérséklet. A háromrétegű mikroporózus tetőfóliák hőállósága (-40/+80 °C) . Ha nem megfelelő a tetőszerkezet szellőzése , akkor ez a hőmérséklet a fedés alatt akár magasabb is lehet. A magas hőmérsékletet ezek a fóliák csak rövid ideig tudják tolerálni. A megfelelő beszellőzési keresztmetszet 200 m2/fm. Ez csak akkor biztosítható ha az ellenléc mérete 5 cm. Ha ez nincs biztosítva akkor nem valósul meg a szerkezet megfelelő hűtése. Persze az is fontos hogy felül is bíztosítva legyen a kiszellőzés. Ha a fólia hosszú ideig van kitéve magas hőmérsékletnek, és még az Uv sugárzásnak is ki van téve a bevilágító ablakon keresztül, akkor   hamarosan szétesik és a födémre kerül. 

holnap folytatom   : Jutás Sanyi