Szegtömítés

Az alátéthéjazatot ellen léccel rögzítjük a szarufára . Ezek szegezései a fólián is áthatolnak. Az így keletkezett lyukakon , megfelelő védelem hiányában csapadék juthat  a tetőszerkezetbe. Ezért fontos a szegtömítés. Fontos hogy a fólia ideiglenes rögzítésére belőtt kapcsok is a védelem alatt legyenek majd.

A tetőfedő elemekre/ fedési módokra előírt   hajlásszög alatti alkalmazás jelentősen csökkenti a tető vízzárósságát. Amennyiben a tető hajlásszöge általános felületen , illetve a kifedett vápában nem éri el az előírt értékét , úgy kiegészítő intézkedés , pl. alátéthéjazat , tömítés , stb. szükséges.

Azonban nem elég az alátéthéjazat megfelelő kiválasztása és megfelelő fektetése. Fontos az összes áttörés , csatlakozás és átfedés megfelelő kialakítása is. Ezeknek is vízzárónak , adott esetben vízhatlannak kell lenniük. Itt van fontos szerepe a szegtömítésnek. Fontos még , hogy a fólia ideiglenes rögzítésére belőtt kapcsok is, a védelem alatt legyenek majd.

A fóliát megfelelő ellenléccel kell rögzíteni. Ennek szegezései átlyukasztják az alátéthéjazatot. Ezeken a lyukakon ( különösen alacsony hajlás esetén )  csapadék juthat be a szerkezetbe. Hosszú távon károsíthatja fa elemeket. Szigetelt szerkezet esetén a szigetelőanyag ázását okozhatja. 

Ennek megakadályozása érdekében az ellenlécek alá 22° tetőhajlás alatt szegtömítő szalagot kell beépíteni. Szigetelt szerkezetnél a fólia ki púposodhat a héjalás irányába. Az így keletkezett hajlat az ellenléc alá vezetheti a csapadékot. A szegtömítő alkalmazásával ez kiküszöbölhető.