SZEGTÖMÍTÉS

Az alátéthéjazatot elenléccel rögzítjük a szarufára . Ezek szegezései a fólián is áthatolnak. Az így keletkezett lyukakon , megfelelő védelem hiányában csapadék juthat  a tetőszerkezetbe. Ezért fontos a szegtömítés.Fontos hogy a fólia ideiglenes rögzítésére belőtt kapcsok is a védelem alatt legyenek majd.

Alacsony hajlású tető  készítésekor a legkisebb kivitelezési hiba is megbosszúlhatja magát , és nagy valószínüséggel beázás lesz a végeredmény. Minél kisebb ez a hajlás , a kockázat annál nagyobb. A gondos kivitelezés itt még nagyobb hangsúly kap. Kis hajlásnál a fóliára került csapadék , lasabban  jut el az ereszvonalig. Ha egyáltalán eljut odáig, és nincs az útjába semmi olyan akadály ami ezt akadályozhatja. Az alátéthéjazatot úgy kell fektetni , hogy azon sem gyűrődés sem olyan sérűlés ne legyen ami a víz lefolyását gátolhatná.

Ezenkívül nagyon fontos a megfelelő fólia kiválasztása az adott hajlásszöghöz. Ennak különösen 17˘alatt van óriási jelentősége. Itt már vizzáró vagy vízhatlan alátétszigetelésre van szükség.

Vízzáró (esőbiztos) alátét szigetelés                                              

Teljes felületű aljzatra készített, az ellen léc alatt vezetett vízhatlan  alátéthéjazat, melyet az ellen léc rögzítései átlyukasztanak.   Az átlapolásokat, valamint a tetőn kialakított összes áttörést,vízhatlan módon kell kialakítani

Vízhatlan alátét szigetelés                                       

Teljes felületű aljzatra készített, az ellen léc felett vezetett vízhatlan alátéthéjazat. A fólia az ellen léceket áttakarja, így a tetőléceket rögzítő szegezés a vízelvezetés síkjából kiemelkedik

Az adott tetőszerkezethez megfelelő alátéthéjazat meghatározásánál több szempont mérlegelése szükséges .Ezek a kiválasztás során , mint “igénybevételi tényezők” jelennek meg.

      1: AZ ALKALMAZOTT FEDÉSI ELEM ELŐÍRT HAJLÁSSZÖGE

A kis elemes fedések  vízzáróssága az elemek alakjától, a szélek profilozásától és csak kisebb mértékben az egyes elemek közötti átlapolástól függ. A nagy táblás fedések vízzáróssága    alapvetően a csatlakozások  kialakításától és azok fajlagos mennyiségétől függ. Az egyes tetőfedő elemekre / fedési módokra előírt hajlásszögek vonatkoznak, illetve adott esetben  a megengedett legkisebb tetőhajlásszög alatt nem készíthető tetőfedés.

     2: A TETŐ TERVEZETT  HAJLÁSSZÖGE

A tetőfedő elemekre/ fedési módokra előírt   hajlásszög alatti alkalmazás jelentősen csökkenti a tető vízzárósságát. Amennyiben a tető hajlásszöge általános felületen , illetve a kifedett vápában nem éri el az előírt értékét , úgy kiegészítő intézkedés , pl. alátéthéjazat , tömítés , stb. szükséges.

 

Azonban nem elég az alátéthélyazat megfelelő kiválasztása és megfelelő fektetése. Fontos az összes áttörés , csatlakozás és átfedés megfelelő kialakítása is. Ezeknek is vízzárónak, adott esetben vízhatlannak kell lenniük. Itt van fontos szerepe a szegtömítésnek.Fontos még , hogy a fólia ideiglenes rögzítésére belőtt kapcsok is,a védelem alatt legyenek majd.

A fóliát megfelelő ellenléccel kell rögzíteni. Ennek szegezései átlyukasztják az alátéthéjazatot. Ezeken a lyukakon ( külünösen alacsony hajlás esetén )  csapadék juthat be a szerkezetbe. Hosszú távon károsíthatja fa elemeket. Szigetelt szerkezet esetén a szigetelőanyag ázását okozhatja. 

Ennek megakadályozása érdekében az ellenlécek alá 22° tetőhajlás alatt szegtömítő szalagot kell beépíteni. Szigetelt szerkezetnél a fólia kipuposodhat a héjalás irányába. Az így keletkezett hajlat az ellenléc alá vezetheti a csapadékot. A szegtömítő alkalmazásával ez kiküszöbölhető. 

Több megoldás is elérhető Pl:  JUTADACH TPK SUPER   butyl szalag .

REWAXX DB 60 ha szetömítő szalag. vagy JUTADACH THK folyékony szegtömítő.         

Köszönöm hogy elolvastad. Ha tetszett , vagy valami észrevételed van , kérlek írd meg nekem. Köszönöm !  Jutás Sanyi