.Miért is kell a tetőfólia ?

Hogy miért is kell a tetőfólia ? Nagyon jó kérdés. Hiszen régen nem volt, és a tetők mégis betöltötték a funkciójukat. Elvezették a fejünk fölül a csapadékot. A tetőknek meg volt a megfelelő meredeksége és szellőzése. Valamint a  födémek vastagsága is megfelelő védelmet biztosított a belső tereknek. A padlásokon semmi olyant nem tartottak amiben kárt tudott volna tenni az esetlegesen bejutó csapadék, por vagy porhó. Ha néha nagyobb mennyiségű porhó be is jutott , apáink felmentek, feltoltak néhány cserepet, és kilapátolták azt onnan. De ha ott olvadt is el, az se okozott problémát, mivel az akkori vastag födémeken ez a mennyiség át sem juthatott. Ezek a födémek anyaguknak köszönhetően óriási mennyiségű vizet tudtak megtartani. Valamint a száradáson sokat segített a megfelelő szellőzés. Itt nem volt szükség fóliára.

Később megnövekedtek az igények a terek kihasználására, lakhatóvá tételére. Ezáltal ezeket a helyeket szigetelni kellett. Eleinte erre nem voltak megfelelő anyagok, és kellő tapasztalat sem volt a megvalósításhoz. Próbálkoztak mindenféle anyagokkal, aminek nem mindig volt szerencsés kimenetele. Akkor elsősorban még párazáró fóliákat használtak, és ezekhez nyomták a szigetelőanyagokat, aminek ma már jól ismerjük a következményét. 

  Aztán megjelentek az első tetőfóliák, és lassan rájöttek a szellőztetés fontosságára. Megszülettek az első kétszeresen szellőztetett hideg tetők. Itt már gondoskodtak róla hogy a tetőfólia ne érintkezzen a szigetelőanyaggal . Légrést hagytak a tetőfólia alatt is. Ezzel már megakadályozták a kondenzációt, viszont lényegesen csökkentették a hőszigetelés hatékonyságát, mivel a szellőztetéssel ki is hűtötték szigetelést. Ezen rétegrend kialakítása sem volt egyszerű feladat, mivel mind a két légrésnél /a fólia alatt és felett is / biztosítani kellett a megfelelő légáramlást. Ez egy egyszerű nyeregtetőnél még megvalósítható volt, de egy tagolt , bonyolultabb szerkezetnél szinte lehetetlen volt megfelelően kivitelezni. Ennek ellenére még ma is készülnek  ilyen tetők, rengeteg hibával. Vannak még sajnos sokan akik megrekedtek ezen a szinten, és nem lépnek tovább. Pedig a páraáteresztő fóliák alkalmazásával, már lényegesen könnyebbé vált a munka, mivel ezek használatával a teljes szarufaköz kitölthetővé vált szigetelőanyaggal. Így már nem kellett a fólia alatt a légrést kialakítani. Ekkor születtek meg az egyszeresen szellőztetett meleg tetők.

Az első tetőfóliák a hálóerősítésű sárga vagy fehér fólia, és szürke zsák szövött fóliák voltak. Ezek a fóliák a szigetelőanyaggal nem érintkezhettek. Beépítésüknél gondoskodni kellett a megfelelő szellőzésről a fólia alatt és felett is.

A beépítés lehetőségei :