JUTATOP – egyedülálló, nagy diffúziós kontaktus tető alatti membrán

Jelenleg folyamatosan növekszik a befektetők igényei a tetőszerkezetben felhasznált anyagok tökéletes tartósságával szemben. Ugyanakkor a nagy energiahatékonyságú épületek (alacsony energiafelhasználású és passzív házak) elérése érdekében a tető a lehető legalacsonyabb lejtéssel készül, hogy az épületburok területe a lehető legkisebb legyen. a belső.

Emellett a befektetők követelik a tető faelemeinek vegyszeres kezelését, valamint azt, hogy a membránt több hónapig lefedjék anélkül, hogy tetőfedő anyaggal lefednék. Ezért szükség volt egy teljesen új generációs tető alatti érintkező membrán kifejlesztésére.

Azaz. tető alatti membrán, amely egyszerre több követelménynek is megfelel:

  1. teljesen tökéletes hosszú távú funkcionalitás a tető alatti membrán min. 20 év garancia
  2. nagyon alacsony tetőlejtésekhez használható, olyan tetőkre is, amelyek lejtése akár 10°-kal kisebb, mint a tervezett tetőfedés biztonságos lejtése (PHI 3A fokozat és tömítettségi osztály, ún. „vízzáró padlás”)
  3. teljesen tökéletes vízszigeteléssel, még faszerkezetek vegyszeres impregnálása esetén is, vagy azok kiszáradási lehetősége nélkül, illetve eső által a membránra mosott vegyszerek esetén is
  4. a magas páraáteresztő képesség fenntartása, így nincs szükség szellőző légrés kialakítására a membrán alatt, ugyanakkor nulla légáteresztő képességgel
  5. hogy a membrán hőszigeteléssel és zsaluzattal érintkezzen.
  6. magas UV sugárzásállósággal

A fentebb idézett okok miatt a JUTA a.s. JUTAOP néven 5°-os dőlésszögig használható, nagy diffúz, kémiailag és UV-sugárzásnak ellenálló, hosszú élettartamú tetőfóliát fejlesztett ki. a maximális fokozat és tömítettségi osztály 3A). lát 1. ábra + fotó az építkezésről

A membrán tartórétegének hosszú távú tartóssága érdekében a szokásos PP spunbond (nem szövött szövet) helyett PES spunbond (PES = polietilén-tereftalát) került alkalmazásra, amely lényegesen nagyobb hő-, UV- és mechanikai ellenállást ér el, ill. emellett a tartóréteg tömege 40%-kal nagyobb volt, mint a hagyományos „univerzális” (vatta és zsaluzat) érintkező membránoké. Vízszigetelő rétegként az olvasztott poliolefin helyett egy speciális, hosszú élettartamú, nagyon komplex módon felvitt polimer réteget alkalmaztak.

A piacon lévő hasonló termékektől eltérően a kapott anyagot mindkét oldalon hidrofóbizálják, ami ezt követően teljesen tökéletes vízszigetelést hoz létre. Ugyanakkor a hagyományos membránokkal ellentétben az anyag vízszigetelő tulajdonságait nem csökkenti a vegyi impregnálás. Az anyag abszolút kiváló magas páraáteresztő képességet tart meg (Sd 0,02 m), így olyan tetőszerkezeteknél is alkalmazható, ahol a tetőfólia alatt nem lehet szellőző légrést kialakítani. Ugyanakkor az anyag 250 Pa nyomásig nulla légáteresztő képességgel rendelkezik (0,0 m 3 /m 2 .h.250 Pa), azaz a hőszigetelés funkciója nem befolyásolható negatívan. A felhasznált alapanyagoknak köszönhetően az anyag akár 9 hónapig ellenáll az UV sugárzás hatásának is, azaz ilyen hosszú ideig ki lehet téve az időjárásnak és a napnak anélkül, hogy a termék funkcionalitását károsítaná. Ezenkívül ez az anyag a tető „ideiglenes burkolatának” rétegeként van bejelentve („esődinamikai” teszttel igazolva), ami egy olyan tulajdonság, amely az EU-országokból importált termékek közül gyakran nem rendelkezik.

A JUTA as azonban nem csak saját terméket fejlesztett ki, hanem egy összeszerelési alkatrészrendszert is kifejlesztett, hogy a terméket helyesen lehessen alkalmazni a tetőszerkezetben.

Ha alacsony lejtésről beszélünk, akkor azt értjük alatta, hogy a tető lejtése akár 10°-kal is alacsonyabb lehet, mint az alkalmazott hajtogatott tetőfedés biztonságos lejtése. Ez a tény az építtetők szempontjából a biztosítási vízszigetelés (PHI) 3, A osztályú tömítettségi fokának betartását jelenti. Ugyanakkor a tető lejtése ezzel a lemezzel nem lehet 5°-nál kisebb. Magától értetődik, hogy ha a PHI 3, A osztályt szeretnénk elérni, akkor a páraáteresztő zsaluzatra membránt kell felvinni, és speciális rendszertömítő elemeket kell alkalmazni, amelyek képesek tömíteni és összekötni a releváns részleteket.

A biztosítási alátét ilyen módon történő igénybevételekor be kell tartani a helyes és hibamentes összeszerelés elveit, valamint biztosítani kell a technológiai előírások és eljárások betartását. A membránnak a fa zsaluzathoz való rögzítése fokozott odafigyelést igényel, miközben ennek a műveletnek mindig az átfedési ponton és csak a membrán alsó rétegében kell megtörténnie a ragasztócsatlakozás felett. A függőleges csatlakozást is a ragasztó kizárólag az ellenlécek alá történő felhordása után kell elvégezni. A membrán függőleges és vízszintes átfedésének min. 12 cm. A JUTATOP MASTIC egy speciális ragasztó, amely membránátfedések ragasztására szolgál. Lát 2. ábra Továbbá az ellenléceket alá kell tömíteni egyoldalas PE butilgumi szalaggal JUTADACH TPK SUPER a lécrögzítő elemek áttöréseihez képest. Lát 3a, 3b ábra Egy másik gyakran elhanyagolt részlet, amelyet a nedvesség behatolása ellen kezelni kell, az antennakonzol, a csatornaszellőztetés stb. Erre a célra a JUTADACH SP SUPER egyoldalas ragasztószalagot szállítjuk , amely kiemelkedően jó. tapadás magához a membránhoz és az anyagokhoz, amelyek általában a tetőszerkezetek behatolásakor jelentkeznek. Lát 4a. ábra, 4b. ábra

Ezt az egyedülálló JUTATOP membránt Csehországban először hivatalosan a 2010. évi Prágai Tetők Kiállításon mutatták be (2010. január 28-30.), de a JUTA mint kiállítás ezzel a membránnal a brnói IBF kiállításon is megtalálható (április). 2010. 13-17., V. pavilon, 045 st.).

Mind a hivatkozott kiállításokon, mind e-mailben, postai úton, személyesen vagy telefonon nem csak további részletekkel szolgálunk, hanem egy új, naprakész, részletes alkalmazási kézikönyv minden típusú JUTA-hoz, mint tető alatti membránok és párazárók, ingyenesen