TULAJDONSÁGOK

LÉGÁTERESZTŐ KÉPESSÉG

Gáznemű nedvesség átvitelének képessége az alátéten keresztül.Sd értékként deklarálva (m). Minél alacsonyabb az Sd érték, annál nagyobb a légáteresztő képessége és fordítva.

A 0,3 m-nél alacsonyabb Sd alátétek légáteresztőnek minősülnek. 

VÍZZÁRÓSÁG

A szivárgással szembeni ellenállást mutató jellemző.A ČSN EN 13859-1 vagy az EN 20811 szabvány határozza meg. A ČSN EN 13859-1 három kategóriát határoz meg: W1, W2, W3, amelyben a W1 a leginkább vízálló. Az EN 20811 meghatározza a termék által fenntartott vízoszlop magasságát.

PÁRAZÁRÁS

Az a képesség, hogy elkerülhető legyen a gáznemű nedvesség átjutása az alátéten keresztül.Ez a lélegzőképesség ellentéte. Sd értékként deklarálva (m). Minél nagyobb az Sd érték, annál nagyobb a párazáróság és fordítva. 

REFLEXIVITÁS

A hősugárzás visszaverésének képessége.

A fényvisszaverő párazáró réteg segít megtakarítani a fűtési költségeket, a fényvisszaverő tetőfedő alátét pedig a padlásterek hűtését segíti elő.

UV ELLENÁLLÁS

Az alátét ellenálló képessége az UV-sugárzásnak, ha szabad időjárásnak van kitéve.Az UV-sugarak hatással vannak a polimerekre, amelyekből az alátét készül, és túlexponált állapotban rontja a teljesítményét. Az UV-ellenállást speciális UV-stabilizátorok hozzáadásával biztosítják az alátétek gyártása során, minimalizálva az UV hatást. 

FOKOZOTT UV ÁLLÓSÁG

Az alátétnek az a tulajdonsága, hogy ellenáll a nagyon erős UV-sugárzásnak, ha szabad időjárásnak van kitéve. Egy ilyen termék, ha megfelelően van telepítve, teljes élettartama alatt részben szabaddá válik.

ERŐ

Nagy mechanikai terhelés elviselésének képessége.Megerősített belső rétegek, többnyire rácsok biztosítják, jelentősen növelve a szakító- és szakítószilárdságot. 

TŰZREAKCIÓ F-OSZTÁLY

Az EN 13501, EN11925-2 szerint szabványos gyúlékonyságként definiálva.

TŰZREAKCIÓ E-OSZTÁLY

Az EN 13501, EN11925-2 szerint alacsony gyúlékonyságként definiálva.

Az alátét nem terjeszti a tüzet.

TŰZREAKCIÓ B-OSZTÁLY

Az EN 13501, EN11925-2 szerint az alátét önkioltónak minősül.

NEHEZEN ÉGHETŐ tűz esetén nem történik teljes kiégés de az anyag hozzájárulhat a tűz terjedéséhez. Magyar jelölés B1. Pl.: égéskésleltetéssel ellátott anyagok, korszerű műanyag habok, lemezek, bitumenes lemezek.

ALACSONY HAJLÁSSZÖG

Az alátétet kis hajlásszögű tetőkhöz tervezték. 

Minél kisebb a hajlásszög, annál nagyobb az igény az alátét vízállóságára, mivel nagyobb a tetőburkolaton keresztüli szivárgás veszélye.

HEGESZTHETŐSÉG

Az alátét hegesztéssel, hidegen vagy melegen történő tömítése.Az átfedéseket vagy kötéseket forró levegővel vagy speciális oldószerekkel hegesztik.