Ezért gondold meg milyen tetőfóliát veszel

Nagyon fontos hogy ne csupán ár alapján keressünk tetőfóliát , mert a legolcsóbb a legtöbb esetben nagyon drága lehet. Nagyon fontos hogy csakis ellenőrizhető gyártó termékét vegyük meg. Nem egyszerű eligazodni a piacon lévő sok termék között, de van pár alapvető dolog amit nem árt tudni.

Ha nem megfelelő alátéthéjazatot választunk , az nagyon rövid időn belül megbosszúlhatja magát. Fedés után azt már nem lehet az kicserélni , csak ha az egészet a szarufáig visszabontjuk. Minden fedésnem, és minden hajlásszög más más alátétfóliát kíván.

Ebben az esetben például egy alacsony fajsúlyú háromrétegű mikroporozus páraáteresztő fólia került olyan helyre ahová tulajdonképpen nem való.

.

Mégpedig azért nem oda való, mert ezek a fóliák szerkezetükből adodóan sokkal érzékenyebbek a káros hatásokra, mint magas hőmérséklet, szélterhelés pagó nedvesség a felületen. Valamint az UV sugárzás is károsíthatja , ha túl hosszú ideig áll fedetlenül a tető. A fólia belsejében található membrán rövid idő alatt elvesztheti így vízzáróságát , ami nem látszik ugyan a felületen, de később biztosan beázához vezet.

Beépítés folyamán a munkát úgy kell ütemezni, hogy a végleges fedés mihamarabb felkerüljön. Ha erre nincs mód, ideiglenes takarással védeni kell. -Sajnos nagyon sok helyen látni, hogy a fóliázott tető hetekig úgy marad. A szél szaggatja az eső áztatja és az UV roncsolja. De vigyázni kell arra is hogy a padlásra bejutó(pld. tetőablak, bevilágítóablak) fény se érje.

Abban az esetben tehát ha a szarufaköz nem lesz kitöltve szigetelőanyaggal (hidegtető) akkor nem jó megoldás a háromrétegű tetőfóliák beépítése. Mivel szigetelőanyaggal nem érintkezik , a tulajdonságai megegyeznek a párazárókéval. Ez esetben a fólia belső oldalán nem tud a páranyomás megnöni. Ilyenkor ugyanúgy kicsapódik a pára a fólia felületére, és az ott télen akár meg is fagyhat. A fólián kicsapódó nedvesség gyengíti annak szerkezetét és előbb utóbb bejut annak belsejébe a membránig. A két réteg közé bejutott nedvesség pedig a fólia rétegeinek szétválásához vezet. Ezután már nem tudja ellátni vízzáró feladatát.

Ha mégis mikroporózus alátét kerül beépítésre , akkor godoskoni kell annak minkét oldalának megfelelő szellőzéséről. A fólia a gerincen nem hajható át. Fóliasapkát kell beépíteni.

A fólia belső szerkezetébe az ellenléc rögzítésével keletkezett lyukakon is bejuthat a víz. Ami aztán egyre nagyobb távolságban szétterül. Az átázott szövet pedig a következő hőhatásra vagy éppen fagyásra rétegeire bomlik. Így egyre több nedvességet fog átereszteni, és egyre nagyobb felületen károsodik . Persze optimális esetben a fólia külső felületére nem kerülhet ekkora nedvesség. Ami pedig odakerül, azt a megfelelő légrésben áramló levegő könnyedén kiszellőzteti. De itt még a végleges fedés nem készült el, és egy nagyobb eső ezt eredményezte. Ez egyébként szegtömítő szalag alkalmazásával elkerülhető lett volna.

De sok esetben kivitelezési hibákból adódóan több víz juthat a fedés alá. Nem megfelelő átfedés ,letaposott cserepek. Utólagos napelem telepítés, nem túl gondos kivitelezéssel. Ezek különösen nagy gondot okozhatnak a sík betoncserepeknél ahol a vízfalc amúgy is nagyon vékony, pláne ha a fedést hálóba rakták.

A probléma az alábbi képeken látszik jól.

Ezek nem a belső párakicsapódás nyomai, hanem a fólia átázásának jele. A folyamatos csapadékutánpótlást kívülről a fólia nem tudja a végletekig kezelni. Előbb utóbb ez átázáshoz fog vezetni. Meggyorsíthatja a folyamatot a fólia felületén felgyülemlő szennyeződés vagy gyűrődés , ami gátolja a csapadék akadálytalan lejutását. Károsodást okozhatnak még a fólia felületére kemikáliák impregnáló szerek olajok. Ezekből a nedves környezetben különböző vegyszerek oldódhatnak ki, amik a memránt megmarhatják.

Igy néz ki a fólia szerkezete. Két szilárdságot biztosító réteg között egy vízzáró membrán. Nem mindegy a két külső fólia minősége és vastagsága. Minél vékonyabb ez a két réteg a belső membrán annál nagyobb veszélynek van kitéve. A fólia minősége sem mindegy mint ahogy egy póló anyagánál sem . Van amelyik a második mosásnál mehet a kukába.

Nem mindegy tehát melyik gyártó termékét válasszuk. Eleve gyanús lehet , ha a fólián nem találunk semmiféle azonosításra szolgáló jelet. Sem felirat sem a gyártó jelölését nem találjuk sehol. Aki a termékén nem tünteti fel magát semmilyen modon, ott valószinüleg más takargatnivaló is lehet. Íly módon nem lehetünk biztos abban sem hogy a csomagolásban lévő adattábla vagy termékismertető (ha van egyáltalán ilyen) az adott termékhez tartozik-e. Ha ezt nem találjuk mellékelve, akkor mindenképpen kérjük el a forgalmazótól, kereskedőtől. Ha nincs ilyen akkor biztos hogy nincs rendben valami a termékkel.

  • Kérjük el a fólia teljesítménynyilatkozatát. Ezzel minden terméknek rendelkeznie kell. Ha nem is a termékhez mellékelve, de a kereskedőnél elérhető kell hogy legyen. Vagy letölthető egy meghatározott helyről. Ez alapján állapíthatjuk meg hogy a termék általában mire való. Nem elég ha kereskedő azt állítja hogy tetőfólia. És mindenképpen ellenőrizzük hogy a nyilatkozat az adott termékhez tartozik-e. Mindenféle jelölés nélkül ez az azonosítás nehézkes.
  • ellenőrizzük a termék gyártóját, vagy forgalmazóját. Van e ilyen gyár egyáltalán vagy valós e a forgalmazó. Ez a nyilatkozaton megtalálható. Ez azért fontos, mert kár esetén Ő lesz az aki kárpótol téged. Ha nincs ilyen akkor a kereskedővel hiába is vitázol ő sem fog tudni segíteni.
  • Fontos megnézni a fólia Sd értékét. Ez alapján állapítható meg hogy a fólia megfelelő páraáteresztő képességel rendelkezi-e , vagy épen párazáró .
  • A fólia éghetőségi besorolása „E”. VÍzzárósága pedig „W1” mikroporozus fóliáknál.
  • A fólia felülettömege ha fedés alá kerül min. 135 gr kell hogy legyen. Az ennél vékonyabb fóliák alkalmasak lehetnek födémszigetelés esetén a szigetelőanyg védelmére, takarására de a fedés alá lehetőleg ne kerüljenek.
  • Szigetelt szerkezet esetén mindenképpen szélzáró fóliát válasszunk. A fóliasávok utólagos átragasztása már nem olyan tökéletes megoldás.
  • A fólia szakító szilárdsága és szegszakító ellenállása minél nagyobb legyen, nyúlása viszon ha lehet minél kisebb.