Egyedi biztosítási vízszigetelő membránok JUTATOP (HTR, WB 2AP)

A JUTA JUTATOP HTR és JUTATOP WB 2AP néven rendkívül diffúz, kontaktus, UV- és vegyszerálló tető alatti biztosítási membránokat mutat be. Az anyag mindkét oldalán hidrofóbizált, ami abszolút tökéletes vízállóságot biztosít. A JUTATOP membránok nem veszítik el és nem csökkentik vízszigetelő tulajdonságaikat a fa szerkezetek vegyi impregnálással történő szórásával.

Jelenleg folyamatosan növekszik a befektetők igényei a tetőszerkezetben felhasznált anyagok tökéletes tartósságával szemben. Ugyanakkor a nagy energiahatékonyságú épületek (alacsony energiafelhasználású és passzív házak) elérése érdekében a tető a lehető legalacsonyabb lejtéssel készül, hogy a teljes épülethéj felülete a lehető legkisebb legyen. a belső tér alapterületére, azaz utólag megfelelni az épület energiacímke számításának. Ezen túlmenően a befektetők megkövetelik a tető faelemeinek vegyszeres kezelését, és gyakran azt a lehetőséget, hogy a membránt több hónapig szabadon lehessen fedni anélkül, hogy tetőfedő anyaggal lefedné. Ezért szükség volt egy teljesen új generációs tető alatti nagy diffúzív kontaktmembrán kifejlesztésére.

Azaz. tető alatti membrán, amely egyszerre több követelménynek is megfelel:

  1. teljesen tökéletes hosszú távú funkcionalitás a tető alatti membrán min. 20 év garancia
  2. nagyon alacsony tetőlejtésekhez használható, olyan tetőkre is, amelyek lejtése akár 10°-kal kisebb, mint a tervezett tetőfedés biztonságos lejtése (PHI 3A fokozat és tömítettségi osztály, ún. „vízzáró padlás”)
  3. teljesen tökéletes vízszigeteléssel, még faszerkezetek vegyszeres impregnálása esetén is, vagy azok kiszáradási lehetősége nélkül, illetve eső által a membránra mosott vegyszerek esetén is
  4. a magas páraáteresztő képesség fenntartása, így nincs szükség szellőző légrés kialakítására a membrán alatt, ugyanakkor nulla légáteresztő képességgel
  5. hogy a membrán hőszigeteléssel és zsaluzattal érintkezzen.
  6. magas UV sugárzásállósággal

JUTATOP

JUTATOP HTR

JUTATOP WB 2AP

A fentebb idézett okok miatt a JUTA a.s. JUTAOP néven egy erősen diffúz, érintkező, kémiailag és UV-stabil tető alatti membrán kifejlesztésébe kezdett JUTATOP néven , amely 5°-os lejtőig használható. a maximális lejtés és a 3A tömítettségi osztály megtartása mellett).

A membrán tartórétegének hosszú távú tartóssága érdekében a szokásos PP spunbond (nem szövött szövet) helyett PES spunbond (PES = polietilén-tereftalát) került alkalmazásra, amely lényegesen nagyobb hő-, UV- és mechanikai ellenállást ér el, ill. emellett a tartóréteg tömege 40%-kal nagyobb volt, mint a hagyományos „univerzális” (vatta és zsaluzat) érintkező membránoké. Vízszigetelő rétegként az olvasztott poliolefin helyett egy speciális polimer (poliakrilát diszperzió) réteget alkalmaztak, amely nagy tartóssággal rendelkezik, nagyon összetett módon.

A piacon lévő hasonló termékektől eltérően a kapott anyagot mindkét oldalon hidrofóbizálják, ami ezt követően teljesen tökéletes vízszigetelést hoz létre. Ugyanakkor a hagyományos mikropórusos és mikroszálas membránokkal szemben az anyag vízszigetelő tulajdonságai nem vesznek el vagy csökkennek a szomszédos faszerkezetek (ellenrács, zsaluzat, szarufák,…) vegyi impregnálásával. Az anyag abszolút kiváló magas páraáteresztő képességet tart meg (Sd 0,02 m), így olyan tetőszerkezeteknél is alkalmazható, ahol a tetőfólia alatt nem lehet szellőző légrést kialakítani. Ugyanakkor az anyag 250 Pa nyomásig nulla légáteresztő képességgel rendelkezik (0,0 m 3 /m 2 .h), azaz a hőszigetelés funkcióját a membrán légáteresztő képessége nem tudja negatívan befolyásolni.

A felhasznált alapanyagoknak köszönhetően az anyag akár 9 hónapig ellenáll az UV sugárzás hatásának is, azaz ilyen hosszú ideig ki lehet téve az időjárásnak és a napnak anélkül, hogy a termék funkcionalitását károsítaná. Ezenkívül ez az anyag a tető „ideiglenes burkolatának” rétegeként van bejelentve (a TI Berlinben végzett „esődinamikai” teszttel igazolják), ami olyan jellemző, amely az EU-országokból importált termékek közül gyakran nem rendelkezik.

A JUTA as azonban nem csak saját terméket fejlesztett ki, hanem egy összeszerelési alkatrészrendszert is kifejlesztett, hogy a terméket helyesen lehessen alkalmazni a tetőszerkezetben.

Ha alacsony lejtésről beszélünk, akkor azt értjük alatta, hogy a tető lejtése akár 10°-kal is alacsonyabb lehet, mint az alkalmazott hajtogatott tetőfedés biztonságos lejtése. Ez a tény az építtetők szempontjából a biztosítási vízszigetelés (PHI) 3, A osztályú tömítettségi fokának betartását jelenti. Ugyanakkor a tető lejtése ezzel a lemezzel nem lehet 5°-nál kisebb.Magától értetődik, hogy ha a PHI 3, A osztályt szeretnénk elérni, akkor a páraáteresztő zsaluzatra membránt kell felvinni, és speciális rendszertömítő elemeket kell alkalmazni, amelyek képesek tömíteni és összekötni a releváns részleteket.

A biztosítási alátét ilyen módon történő igénybevételekor be kell tartani a helyes és hibamentes összeszerelés elveit, valamint biztosítani kell a technológiai előírások és eljárások betartását. A membránnak a fa zsaluzathoz való rögzítése fokozott odafigyelést igényel, miközben ennek a műveletnek mindig az átfedési ponton és csak a membrán alsó rétegében kell megtörténnie a ragasztócsatlakozás felett. A függőleges csatlakozást is a ragasztó kizárólag az ellenlécek alá történő felhordása után kell elvégezni. A membrán függőleges és vízszintes átfedésének min. 12 cm. A JUTATOP MASTIC egy speciális ragasztó, amely membránátfedések ragasztására szolgál.

Továbbá szükséges az ellenléceket egyoldalas butil-gumi szalaggal JUTADACH TPK SUPER tömíteni a lécrögzítő elemek áttöréseihez képest,

vagy az új JUTADACH THK önhabzó keverékkel a kontralatt aljára kenve.

Egy másik gyakran elhanyagolt részlet, amelyet a nedvesség behatolása ellen kezelni kell, az antennakonzol, a csatornaszellőzés stb. Erre a célra a JUTADACH SP SUPER egyoldalas ragasztószalagot szállítjuk , amely kiválóan tapad magához a membránhoz és az anyagokhoz. amelyek általában megtalálhatók a tetőátvezetéseknél.

Az energiaforrások másik jelensége a jelenlegi tetőszerkezetekkel kapcsolatban a fotovoltaikus panelek tetőfedő rétegre történő alkalmazása. Különösen több egymásra vagy egymás melletti panelsorból álló összeállítások esetén. Olyan építményekről van szó, ahol fennáll a veszélye annak, hogy az e panelek alá helyezett biztosítási vízszigetelő réteg rétegében jelentős, gyakran 100°C-ot meghaladó hőmérséklet-emelkedés lép fel.

Mivel a közönséges membránok tartósan csak +80°C-ig ellenállnak, ezért ezekhez a szerkezetekhez fejlesztették ki a JUTATOP membrán speciális, +120°C-ig hőálló változatát JUTATOP HTR (High Temperature Resistant) néven. Felhasználási lehetőségei tehát megegyeznek a hagyományos JUTATOP membránéval, de azzal, hogy nagyobb hőállósággal rendelkezik, és nagy hőterhelést is bír a fotovoltaikus panelek alatt.

A nagy diffúzív membránok, amelyeket szellőztetett homlokzatok vízszigetelő szélvédőjeként kívánnak használni, rendkívüli hatással vannak a membránok élettartamára, ahol a szerkezet homlokzati burkolatán lévő nyílásoknak vagy hézagoknak köszönhetően ez a membrán réteg hivatott kiküszöbölni a vízcsapadék befújását a szerkezetbe, és kiküszöbölni azt a problémát, hogy a szél a szerkezetben lévő hőszigetelő rétegekre hat, de ahol egyidejűleg az UV sugárzás tartós hatása is van a membránra (napfény).

Itt sem hagyományos nagy diffúziós membránok, sem normál fokozott UV-stabilitású membránok nem használhatók, de olyan anyagokat kell használni, amelyek rendkívül ellenállóak az UV-sugárzás összetevőinek membránra gyakorolt ​​hatásával szemben. Azaz. hogy az UV sugárzás hatására a membrán vagy egyes rétegei ne essen szét.

Különösen olyan szerkezeti kompozíciókról van szó, ahol a homlokzati burkolat repedései vagy nyílásai akár 50 mm szélességet is elérhetnek, és ahol a repedések területe a homlokzat felületének legfeljebb 40%-át teszi ki.

Erre a célra a nagy diffúzív JUTATOP membrán egy speciális, rendkívül UV-álló változatát fejlesztették ki JUTATOP WB 2AP (Wind Barrier) néven , amely a normál JUTATOP membrán tulajdonságain túl a hosszú távú expozíciónak is ellenáll. UV-sugárzásnak a homlokzati burkolat repedései révén. Azaz. hogy a membrán tökéletesen és tartósan betöltse a szél-, lég- és vízzáró funkciót és ezzel megakadályozza a szerkezetben a hőszigetelő rétegek funkciójának romlását.

Magától értetődik, hogy ha a membrán magas víz- és szélállóságát szeretnénk elérni, akkor speciális rendszertömítő komponensek alkalmazása szükséges, amelyek képesek tömíteni és összekötni a releváns részleteket. Éppen ezért a JUTA as nemcsak saját terméket fejlesztett ki, hanem egy összeszerelési komponens rendszert is kifejlesztett, hogy a termék helyesen alkalmazható legyen a homlokzati összetételben. A JUTATOP WB 2AP membrán 2 integrált felhordószalagot is tartalmaz, így lehetőség nyílik a membráncsíkok tökéletes légmentes összekapcsolására. Azaz. hogy a 2 ragasztószalag érintkezzen a membrán átfedésével és így az átfedés tökéletesen ragasztva legyen.

Nemcsak további technikai részletekkel szolgálunk, akár e-mailben, postai úton, személyesen vagy telefonon, hanem egy új, naprakész, részletes Pályázati Kézikönyvet (frissítve) is biztosítunk és elküldünk. 06/2010) minden típusú JUTA-hoz tető alatti membránként és párazáróként, valamint egy új, ingyenes használati útmutató a Jutatop WB 2AP membránhoz.

Az anyagokhoz katalóguslapok, CE műszaki lapok és megfelelőségi nyilatkozatok is rendelkezésre állnak. A termékek műszaki paramétereit és élettartam-ellenőrzését a harmonizált EU szabvány, azaz az EN 13859-1-2 szerint soroljuk fel és ellenőrizzük. A gyártás minőségét az ISO 9001:2000, az ISO 14001:2004 és az OHSAS 18001:1999 is garantálja.