HIDEGPADLÁS

Régen nem volt szükség tetőfóliára. A padláson csak olyan dolgokat tartottunk, amiket nem sajnáltunk , de eltettük, mert “jó lesz még valamire”. Szabadon járt a levegő . Nyáron meleg volt , télen hideg. Ha néha bekerült egy kis porhó, az sem tudott kárt okozni. Elég vastagok voltak a födémek, amik megbírkóztak a bejutott csapadékkal. A megfelelő szellőzésnek köszönhetően , hamar kiszáradtak.

Aztán az energiaárak növekedésével elkezdődött a födémek szigetelése,és a tetőterek hasznosítása,lakhatóvá tétele. Azonban még akkor nem voltak meg az ehhez megfelelő anyagok. Elkezdtünk különböző fóliákat és szigetelőanyagokat használni. Ezek kombinációjából rengeteg gond adódott. Olyan problémák merültek fel a tetőtében, amik addig nem voltak. Az akkori fóliák nem érinkezhettek a szigetelőanyagokkal. Tapasztalat hiányában azonban  sokszor párakicsapódás lett a végeredmény.

A hidegpadláson a tetőfólia szerepe elsősorban a por, a szél és a porhó elleni védelem. De itt is figyeljünk a megfelelő anyag megválasztására. Nem árt tudni , ha a páraáteresztő fólia nem érintkezik szigetelőanyaggal, akkor az is párazáróként fog viselkedni. Tehát a fólia mindkét oldalán gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről. Ellenkező esetben a fólia belső oldalán a pára kicsapódhat , télen akár meg is fagyhat, ami az anyag károsodásához vezethet. Hidegpadlás esetén a fólia a gerincen nem hajtható át. Ilyenkor fóliasapkát kell beépíteni. Így a kéményhatásnak köszönhetően megfelelő lesz a légáramlás a belső oldalon is. Persze ehhez elengedhetetlen hogy a levegő valahogy alulról bejusson. Ha a fóliaátfedések szorosan illeszkednek, esetlegesen le is vannak ragasztva, akkor alulról nem lesz megfelelő a levegőutánpólás, így a kéményhatás nem indul be. Megoldás lehet egy kibúvóablak.  Abban az esetben ha kivitelezés során, nem lett fóliasapka beépítve , a fólia az élen át lett hajtva , téli időszakban ha van mód rá , ellenőrizzük hogy a belső oldalon tapasztalunk-e párásodást. Ha ilyent tapasztalunk , a problémát mielőbb orvosolni kell , még mielőtt a nedvesség kárt nem okoz a faszerkezetben. Megoldás lehet az úgynevezett szellőző fólia gyűrű beépítése, szarufaközönként , akár az alsó akár a felső részen. Esetlegesen mindkettőn. A gyűrűt kialakításának köszönhetően a fólia károsodása nélkül lehet beépíteni. Megakadályozza a csapadék , valamint a rovarok és rágcsálók bejutását. Megfelelő szellőzést biztosít……………………………

folytatom

Szia ! Ha tetszett vagy éppen nem tetszett ,vagy valami észrevételed van, kérlek írj nekem . Vagy keress meg a facebookon.

Jutás Sanyi     20/532-1233   tetofolia@gmail.com